2019-24-0152-00140

Slagtesvin kraftigt støttehalt ved ankomst til slagteriet

06-04-2020

Skrivelse af 13. september 2019 fra Nordjyllands Politi (5100-89110-00035-19).
Et slagtesvin var ved ankomst til slagteriet kraftigt støttehalt. Det var ikke separeret adskilt fra de andre dyr under transporten.

Rådet udtalte 6. april 2020:

Spørgsmål 1:

Finder rådet, at besætningsejer ved at lade slagtesvinet gå i besætningen i flere uger uden at lade dyret aflive eller give dyret behandling, derved har undladt at behandle dyret forsvarligt og om­sorgsfuldt jf. dyreværnslovens § 1 og § 2, samt i bekræftende fald, finder rådet da, at der er tale om uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling af dyret.

Svar ad 1:

Der foreligger ikke afhøring af hverken besætningsejer eller chauffør. Rådets udtalelse baseres derfor alene på embedsdyrlægens observationer og obduktionsattesten.

Følgende fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 28. februar 2019:

”… konstaterede i øvrigt ved aflæsningen, at dyret, som var kraftig støttehalt med tendens til springhalt, ikke var adskilt fra de andre dyr under transporten.

Fotos nr. 1-5 i bilag 2 + videosekvens.

Undersøgelsen af dyret i live samt efter aflivning blev foretaget af embedsdyrlæge ... Ved ankomst til stalden klokken 16:08, var dyret placeret i sygestien ved sti nr. 13. Dyret lå i bryststilling med dyrets venstre side op mod væggen af sygefolden. Mens dyret var i liggende position, blev dyrets højre side undersøgt.

Den kliniske undersøgelse foregik ved først at berøre dyret på bagkroppen, og heref­ter at lade hånden glide hen langs dyrets side og videre ned på højre forben. Dyret fandt sig villigt i denne del af undersøgelsen.

Ved den kliniske undersøgelse af dyret, kunne det konstateres at dyret havde normal hudtemperatur og fremstod i normalt huld og af let påvirket almenbefindende, idet dyret virkede nervøst og smertepåvirket (pain face - ører tilbage, sammentrækning af øjenomgivelser m.v.).

Området omkring dyrets højre albueled fremstod hævet og huden herover var varme­re og mere rød end den øvrige hudoverflade. Ved forsigtig berøring af huden hen over albueleddet viste dyret tydeligt tegn på ubehag i form af kraftig savlen og smasken.

Ved undersøgelse af dyrets højre forben nedenfor albueleddet, fandtes ingen tegn på noget unormalt i benet, hverken i form af hævelser, varme, rødme eller smerteytring fra dyret, hverken ved forsigtig berøring eller lidt kraftigere tryk på området.

Ved efterfølgende undersøgelse af området omkring albueleddet, ved lidt kraftigere tryk på området ud for skulderbladets nederste halvdel, begyndte dyret at vise smerte i form af vokalisering (hylen). Ved tryk direkte på indvendig og udvendig side af albu­eleddet viste dyret kraftig smerteytring i form af øget vokalisering og forsøgte først at trække benet væk fra undersøgeren, for derefter at rejse sig og derpå bevæge sig så hurtigt som muligt væk fra undersøgeren under fortsat vokalisering.

Da dyret således havde rejst sig, kunne det iagttages, at dyret var meget stærkt støtte­halt grænsende til springhalt på højre forben, idet det holdt benet løftet, så kun den yderste tåspids berørte gulvet, når dyret stod stille. Benet blev kun sat til jorden me­get kortvarigt og nødigt ved fremadrettet bevægelse. Se vedlagt videosekvens.

Kort tid herefter lagde dyret sig igen, og vi besluttede at få dyret aflivet straks for ikke at udsætte dyret for yderligere smerte og ulempe.

Ud fra ovenstående iagttagelse og undersøgelse, vurderes det, at dyret var kraftig støttehalt (tydeligt halt, men tog dog støtte på benet) i svær grad på pågældende ben, og at dyret ikke var i stand til at bevæge sig ved egen kraft uden smerter.

Efter aflivning blev det konstateret, at dyrets højre albueled var sæde for en kronisk purulent (pusfyldt) ledbetændelse. Der kunne i ledhulen iagttages rigelig og vandig ledvæske i så stor mængde, at der stod en stråle ud fra leddet, da der blev åbnet ind til ledhulen. I ledhulen fandtes en del store pus-koagler…

Derudover var de store muskelgrupper angrebet af muskeldegeneration, idet muskel­fibrene flere steder fremstod lyse og væskedrivende, jf. bilag 2, foto nr. 5.”

Af Sektion for Patologi, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskabs skrivelse af 4. september 2019 fremgår følgende:

”Albueleddet var delvist åbnet ved modtagelsen. Efter fuldstændig åbning af albueled­det fandtes en kronisk, ulcerativ og dissekerende artrose med flapdannelse på den mediale kondyl af humerus samt diffus proliferation af synovialmembranen. Flapdan­nelsen havde et areal på ca. 2,5 x 1,5 cm. Ledkapslen omkring albueleddet var fortyk­ket grundet nydannet bindevæv (periartikulær fibrosering) med en tykkelse på op til ca. 1 cm.

Ved sektion af benets øvrige strukturer fandtes intet abnormt.

På baggrund af ovenstående fund kan det konkluderes, at højre albueled er sæde for en kronisk, ulcerativ og dissekerende artrose med flapdannelse og med sekundær pro­liferation af synovialmembranen og periartikulær fibrosering. Forandringerne i led­brusken er foreneligt med at være opstået grundet osteochondrose. Baseret på tykkel­sen af det nydannede bindevæv samt den prolifererende synovialmembran vurderes forandringerne at have en alder på flere uger.”

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses.

Lægges ovennævnte samt vedlagte foto til grund, finder Rådet, at svinets tilstand har været tydelig og let erkendelig ved de daglige tilsyn og ved læsning, og at dets situation for længst skulle have været afhjulpet, hvilket ud fra det foreliggende bedst ville være sket ved, at det var blevet anbragt i en korrekt indrettet sygesti med et tykt lag strøelse, tilset af dyrlæge og behandlet, løbende var blevet underkastet omhyggelig vurdering og rettidig indgriben eller aflivet/nødslagtet. Dyret burde således ikke have været transporteret levende til slagtning. Svinet har under opholdet i besætningen samt under læsning og transport været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom det ikke er behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til dets behov.

Rådet finder, at svinet i besætningen samt under læsning og transport har været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens §§ 1, 2 og 3, stk. 1.

Spørgsmål 2:

Finder rådet, at besætningsejer/transportør/chauffør ved at lade dyret transportere til slagteriet med den beskrevne lidelse, derved har undladt at behandle dyret forsvarligt og omsorgsfuldt, samt i be­kræftende fald, finder rådet da, at der er tale om uforsvarlig eller grovere uforsvarlig behandling af dyret.

Svar ad 2:

Se svar ad 1.

Spørgsmål 3:

Giver sagen i øvrigt rådet anledning til bemærkninger.

Svar ad 3:

Der skal henvises til Rådets redegørelse af 17. februar 2009 om transport af syge eller tilskadekomne produktionsdyr inkl. heste.

Afgørelse:

Sagen afgjort sammen med 2019-24-0152-00103/2019-24-0152-00277 og 2019-24-0152-00126.

Der var to tiltalte i sagen.

Besætningsejer/transportvirksomhed:

1.
Tiltalt for overtrædelse af dyreværnslovens § 28, stk. 2, jf. stk. 1, jf. stk. 9 og stk. 11, jf. § 1 og § 2 samt bekendtgørelse nr. 1729 af 21. december 2006 § 35, stk. 1, nr. 1, jf. stk. 2 (nu bekendtgørelse nr. 26 af 13. januar 2020 § 37, stk. 1, jf. stk. 3) jf. Rådets forordning (EF) nr. 1/2005 - transportforordningen - artikel 3, ved den 1. oktober 2018 og i perioden op til som besætningsejer i forbindelse med udøvelse af erhverv at være ansvarlig for at et svin blev behandlet groft uforsvarligt, idet grisen havde gået i besætningen i 1 – 2 uger med en haleinfektion/halesår, uden at være givet en passende behandling eller aflivet, alt hvorved grisen ikke blev behandlet omsorgsfuldt og beskyttet bedst muligt mod smerte, lidelse angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom grisen den 1. oktober 2018 i forbindelse med økonomisk virksomhed af tiltalte blev transporteret fra besætningen til slagteriet, uagtet grisen grundet den beskrevne lidelse ikke var egnet til transport, alt hvorved grisen blev udsat for yderligere grovere uforsvarlig behandling.

2.
Tiltalt for overtrædelse af dyreværnslovens § 28, stk. 2, jf. stk. 1, jf. stk. 9 og stk. 11, jf. § 1 og § 2 samt bekendtgørelse nr. 1729 af 21. december 2006 § 35, stk. 1, nr. 1, jf. stk. 2 (nu bekendtgørelse nr. 26 af 13. januar 2020 § 37, stk. 1), jf. stk. 3 jf. Rådets forordning (EF) nr. 1/2005 - transportforordningen - artikel 3, ved den 16. oktober 2018 og i perioden op til som besætningsejer i forbindelse med udøvelse af erhverv at være ansvarlig for at et svin blev behandlet groft uforsvarligt, idet grisen havde gået i besætningen i flere uger med en haleinfektion/halesår, uden at være givet en passende behandling eller aflivet, alt hvorved grisen ikke blev behandlet omsorgsfuldt og beskyttet bedst muligt mod smerte, lidelse angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom grisen den 16. oktober 2018 af tiltalte i forbindelse med økonomisk virksomhed blev transporteret fra besætningen til slagteriet, uagtet grisen grundet den beskrevne lidelse ikke var egnet til transport, alt hvorved grisen blev udsat for yderligere grovere uforsvarlig behandling.

3.
Tiltalt for overtrædelse af dyreværnslovens § 28, stk. 2, jf. stk. 1, jf. stk. 9 og stk. 11, jf. § 1 og § 2 samt bekendtgørelse nr. 1729 af 21. december 2006 § 35, stk. 1, nr. 1, jf. stk. 2 (nu bekendtgørelse nr. 26 af 13. januar 2020 § 37, stk. 1), jf. stk. 3 jf. Rådets forordning (EF) nr. 1/2005 - transportforordningen - artikel 3, ved den 21. november 2018 og i tiden forud herfor som besætningsejer i forbindelse med udøvelse af erhverv at være ansvarlig for at et svin blev behandlet groft uforsvarligt, idet grisen havde gået i besætningen i flere uger med ledbetændelse i højre albueled, uden at være givet en passende behandling eller aflivet, alt hvorved grisen ikke blev behandlet omsorgsfuldt og beskyttet bedst muligt mod smerte, lidelse angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom den svært støttehalte gris den 21. november 2018 i forbindelse med økonomisk virksomhed af tiltalte blev transporteret fra besætningen til slagteriet, uagtet grisen grundet den beskrevne lidelse ikke var egnet til transport, alt hvorved grisen blev udsat for yderligere grovere uforsvarlig behandling.

Sagerne blev samlet afgjort med bødeforelæg på 60.000 kr.

Chauffør:

1.
Tiltalt for overtrædelse af Dyreværnslovens § 28, stk. 2, jf. stk. 1 og stk. 9 jf. § 1 samt bekendtgørelse nr. 1729 af 21. december 2006 § 35, stk. 1, nr. 1, jf. transportforordningens artikel 3, litra b og artikel 8, stk. 1, jf. bilag I, kapitel 1, pkt. 1 og pkt. 2, litra b, ved den 1. oktober 2018 i forbindelse med udøvelse af erhverv som chauffør, at have været ansvarlig for, at et slagtesvin blev behandlet groft uforsvarligt, idet slagtesvinet havde feber og et inficeret halesår med tydelig og udbredt vævsdød af halespidsen, hvorved det blev udsat for smerte, lidelse, angst, va­rigt mén og væsentlig ulempe, ligesom det ikke var transportegnet.

2. 
Tiltalt for overtrædelse af dyreværnslovens §§ 1 og 2 jf. § 28, stk. 2, jf. stk. 1, samt stk. 1 og 4 og § 28, stk. 9, samt artikel 3, litra b og artikel 8, stk. 1, jf. bilag 1, kapitel I, pkt. 1 og pkt. 2, litra b i transportfor­ordningen, jf. § 35, stk. 1, nr. 1 i transportbekendtgørelsen, samt artikel 3, litra g samt artikel 6, stk. 3, jf. bilag I, kapitel II, del 2, pkt. 2.1, jf. kapitel VII, del D i transportforordningen, jf. § 35, stk. 1, nr. 1 og stk. 2 i transportbekendtgørelsen, samt § 10, stk. l, ,jf. bilag 2, del D, jf. § 35, stk. 1, nr. 3 i transportbekendtgørelsen ved den 16. oktober 2018 under udøvelse af er­hverv som chauffør, at have transporteret et slagtesvin med halesår og ladet det transportere til slagte­riet, selvom slagtesvinet ikke var transportegnet, ligesom transporten blev foretaget med overlæs, idet der var læsset 235 slagtesvin selvom køretøjet kun var godkendt til at køre med 219 slagtesvin. Dyret har ved at være læsset og transporteret samt uden ad­skillelse fra de øvrige svin, været udsat for risiko for bid, puf og stød fra de andre svin og mod vognens sider. Dyret har herved været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe og er ikke behandlet omsorgsfuldt og har derfor været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr.

3.
Tiltalt for overtrædelse af dyreværnslovens § 1, 2 og 3 stk. 1 jf. § 28, stk. 2, jf. stk. 1, samt artikel 3, litra b og artikel 8, stk. 1, jf. bilag 1, kapitel I, pkt. 1 og pkt. 2, litra b i transportforordningen, jf. § 35, stk. i, nr. 1 i transportbekendtgørelsen ved den 21. november 2018 under udøvelse af erhverv som chauffør, at have læsset og transporteret et slagtesvin som var kraftig støttehalt (tydeligt halt, men tog dog støtte på be­net) med tendens til springhalt og ladet det transportere til slagteriet, selvom slagtesvinet ikke var transportegnet. Svinet har under læsning og transport været udsat for høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom det ikke er be­handlet omsorgsfuldt under hensyntagen til dets behov. Dyret har under læsning og transport derfor været udsat for groft uforsvarlig behandling af dyr.

Forholdene blev samlet afgjort med bødeforelæg på 20.000 kr.